Slavonija i Baranja postaju meke zdravstvenog turizma

Slavonija i Baranja postaju meke zdravstvenog turizma

Slavonija i Baranja postaju meke zdravstvenog turizma

U brendiranje Slavonije i Baranje kao turističkog odredišta u koje se dolazi zbog zdravstvenih usluga, početkom ove godine startao je naš klaster zdravstvenog turizma, službenog naziva Udruga za razvoj zdravstvenog turizma Pannonian Health.

Najistočnija hrvatska regija time slijedi svjetske trendove jer, prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, briga o zdravlju postat će najjača svjetska industrija koja će do 2030. godine činiti 22 posto svjetskog BDP-a.

U Hrvatskoj još nema sustavnog prikupljanja podataka o tome koliko turista godišnje posjeti Hrvatsku radi zdravstvenog turizma. Iz HGK-a su nešto ranije poručili kako zdravstveni turizam u Hrvatskoj na godišnjoj razini zapošljava oko 10.000 osoba i ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga, a procjenjuje se kako bi on vrlo brzo mogao dosegnuti i milijardu eura godišnje.

Prvi je i zajednički cilj promocija Osijeka kao lokacije u koju će dolaziti pacijenti kako bi jeftinije obavili određene zdravstvene zahvate, a istovremeno tu boravili, posjetili prirodne i turističke potencijale ovoga kraja poput Kopačkog rita, Baranje, relaksirali se u Bizovačkim toplicama… Ovdje imamo čist zrak i zdravu hranu.

Cilj je jasan – ucrtati na karti Slavoniju i Baranju kao poželjno zdravstveno-turističko odredište. Plan im je povećati broj korisnika usluga i proizvoda zdravstvenog turizma, ali i jačati suradnju sa srodnim organizacijama, raditi na standardizaciji, akreditaciji, certificiranju i usklađivanju proizvoda i usluga.

Pacijenti nikada ne dolaze sami, nego u pratnji pa je ideja udružiti se s restoranima, hotelima. Preko Klastera će vidjeti što još sve mogu ovdje napraviti i obići.